TURBOFOLKPUNK INTERVJU

Foto: Promo fotografije brkovi.com / brkovi.com

Brkovi - punk koncert na kojem je dozvoljeno slušati folk!

Datum objave: 08.10.2010 19:30 Autor: Ante Vrdelja

 | Ne sviđa mi se (0)

Nastupom u Teatru &TD punk-folk-wellness sastav Brkovi zagrebačkoj je publici priredio jedan od najboljih koncerata godine i predstavio album 'Društvo brkatih mladića'. O glazbi, ljubavi i rakiji razgovarali smo s frontmenom Brkova, Shamsom 69

Hit s prvog albuma Brkova u filmu 'Sedamdeset i dva dana' Danila Šerbedžije (u kinima od četvrtka)
'Društvo brkatih mladića' drugi je album Brkova i objavljen je svega godinu dana nakon prvijenca 'Punkfolkwellness', vjerojatno najboljeg domaćeg rock albuma iz 2009. S obzirom da bend postoji od 2004. i iza sebe ima desetke (a možda i stotinu!) nastupa, čini se da se napokon isplaćuje davno osmišljen, briljantan i na prvi pogled nepogrešiv recept za popularnost: fuzija punka i folka. Ili, kako piše u službenoj biografiji: 'Zahvaljujući licemjerju koje vlada u tzv. urbanim krugovima, koje se gnuša narodnjaka, ali istodobno potajno uživa u njima, Brkovi brzo ostvaruju uspjeh.'

Istina, prije Brkova su spojiti nespojivo pokušavali mnogi, no rijetko kada tako žestoko i grandiozno uspješno kao brkati mladići (koji zapravo ne nose brkove, o čemu više za koji tren). Pritom treba imati na umu da se ne radi samo o punku, već i metalu, a kako se na drugom albumu s gitarističkim rifovima sljubljuje i harmonikaški ribi-ribi, sasvim je opravdan i prefiks 'turbo' istaknut na coveru CD-a.

Brkovi su da se vole

brkovi.com
Naslovnica novog albuma
Bilo bi nepravedno spominjati uspjeh Brkova, a ne napomenuti da se mjeri isključivo u ljubavi fanova prema bendu koji pjeva o ljubavi (uglavnom nesretnoj, liječenoj primarno alkoholom). U doba kada se kompletna glazbena industrija pokušava transformirati i iznaći modele koji bi osigurali prihode na tragu negdašnjim – a čini se da su koncerti novi CD-i; ili su svi ti dobri bendovi koji odnedavno nastupaju u Hrvatskoj nama pohrlili iz puke požrtvovnosti? – Brkovi već muziciraju po taktovima nove ekonomije. Ali ne iz proračunate strategije, već stoga što sviraju iz duše, za dušu: prvi album dostupan je za besplatni download na službenim stranicama, drugi album će mu se tu pridružiti odmah nakon zagrebačkog koncerta, a dobar dio stvari može se poslušati i na Myspace stranicama Brkova.

No koncerti su mjesto gdje Brkovi, zasukani i namašćeni, sjaje punim sjajem i zajedno s publikom evociraju davno minule dane sretne zaljubljenosti, skoro kataloški nabrajaju lijekove za slomljeno srce, ili racionaliziraju švaleraj... Seksa u pjesmama nema, djelomično stoga što se ženskoj ljepoti dive izdaleka, lirski ('Ljepša si od mjeseca'), a djelomično stoga – može se naslutiti – što ta aktivnost iziskuje nadljudski fizički napor, enormno naprezanje organizma opterećenog brigama i masnoćom. Zlu ne trebalo, senzualni Brkovi ipak su prepjevali popularnu baladu u kojoj se lamentira da srce nije kamen, pa vele da k***c katkada jest!

U društvu brkatih mladića
Povodom koncerta u zagrebačkom Teatru &TD, razgovarali smo s frontmenom Brkova, Shamsom 69, u ugodnom ambijentu kafića kina Europa, gdje mladići vode svoje kurve djevojke u kino, a frendovi piju rujno vino...

Ne mogu ne primijetiti, ali... nemate brkove! Što je?

Shamso 69: Često nam postavljaju to pitanje, tako da već imamo spreman odgovor. Pa ne uzgaja ni Zele Lipovača divlje jagode, a Aki i Hus u svom voznom parku ne posjeduju parni valjak.

brkovi.com
Shamso 69, ljepši od mjeseca
Da, moguće je diviti se lijepom muškarcu ili ženi s brkovima, a istovremeno ih ne nositi. No kako je moguće spojiti Iron Maiden i Zlatne Lajbeke, otkud Joey Ramone sa Srećkom Jovovićem?


Shamso 69
: Jednostavno smo to probali i izgleda da nam je uspjelo, iako i dalje stremimo ka dotjerivanju stila i otvoreni smo za uvođenje novih elemenata.

Kao svoje uzore navodite i Nervoznog poštara. Mnogi su prije Brkova probali, no nitko fuziju punka i folka nije uspio obaviti do konca, tako temeljito i tako uspješno. U čemu je tajna?

Shamso 69
: Mislim da nikakva tajna ne postoji. Ne bi bilo u redu da sada glumimo onog čiču iz 'Karate Kida' i dijelimo savjete. Mogu samo reći da nam pomaže to što bez predrasuda i zadrške svu energiju kojom raspolažemo unosimo u nastup. Što se tiče Nervoznog poštara, manje-više sve je poznato. Ponosni smo na zajednički nastup u KSET-u, a neki od nas su pohodili i njihov legendarni nastup u narodnjačkom klubu Pasha koji je bio svojevrstan presedan i kulturološki fenomen, sudar supkultura ili čega već, dotad neviđen spoj.

Brkovi su punk-folk-wellness bend. Biste li bili ljubazni i rastumačili dio s wellnessom, posebice za čitatelje slabije platežne moći koji ne dolaze na koncerte?

Shamso 69
: Poznato je da visoka temperatura može stvarati neugodu za ljudski organizam, ali isto tako ponekad djeluje i suprotno. Nakon jednog vrućeg i energičnog nastupa po reakcijama publike smo shvatili da im je bilo ugodno kao da su doživjeli tursku kupelj ili tajlandsku masažu, tako da smo i termin 'wellness' odlučili pridodati opisu glazbenog izričaja.

U pjesmi 'Cvjetalo je meni cvijeće' s upravo objavljenog drugog albuma 'Društvo brkatih mladića' izričaju Brkova prvi put pomaže harmonika. O čemu je riječ?

Shamso 69: To je pjesma koju imam u glavi već dugo, ali se nije uklapala u postavu instrumenata kakvu posjedujemo, a i stilski nije baš za Brkove jer je tekst izričito ljubavni i kao takav više za klasične narodnjake. Neki bi rekli, sladunjav. Međutim, tijekom boravka u studiju Piknik našeg producenta Miroslava Majkića poznatijeg kao Gospodin Bandar odlučio sam snimiti tu pjesmu. Bandar je pozvao mladog harmonikaša Zorana Milića, koji je jako brzo shvatio o čemu se radi i pjesma je snimljena. Prvotno smo je mislili objaviti pod nekim pseudonimom, međutim kad su dečki iz benda čuli stvar odlučili su je uvrstiti na album. Svjesni smo da će biti oprečnih reakcija jer odudara od osnovnog stila.

Pjevate o ljubavi, zavođenju, neostvarenim snovima, tuzi unutar tuge, ali još više o opijanju, drogiranju, džabalučenju... Bježite li od sebe?

Shamso 69: Ne bježimo od ničega i ničega se ne sramimo, sve je to dio života.

U neslužbenom dijelu razgovora prije ovog intervjua povjerili ste mi da volite svoje fanove, a oni vas katkad razgale i navrate s rakijom. Volite li neku osobitu vrstu ili su rakije  poput žena –svaka ima ono nešto pravo?

Shamso 69: Rakija je definitivno najbolje piće na ovim prostorima ako uzmemo u obzir uloženo-dobiveno. Najviše cijenimo domaće rakije iako postoje i respektabilne tvorničke varijante.

Posebnu pažnju posvećujete kostimima za scenski nastup. Kada kažem posebnu pažnju, zapravo mislim da vas uopće nije briga što ćete (i hoćete li išta) imati na sebi?


Shamso 69: Mi smo scenski izvođači, pa nam je samim time i scenski nastup bitan. Moglo bi se reći da smo formirali nekakav svoj stil iako bi bilo poštenije da o tome mišljenje iznose drugi, odnosno publika. Osobno težim da se što manje ponavljam.

Svojevremeno su o Brkovima pisali i kao o gay friendly bendu. Koliko se radi o pirenju tiraže novina, odnosno koliko je u takvim napisima istine?

Shamso 69: Na jednom nastupu smo zaokupili pažnju gay-bear zajednice. Ako sam dobro shvatio, to nisu klasični gayevi nego oni koji biraju bradate-brkate i punašnije partnere.

Dok sam jutros listao novine, dojmila me se izjava gospođe Tanje Tomić, koja nije platila kaznu za parkiranje. Tvrdi da ju je zbog dugovanja sram. Ali te neke koji su joj digli auto – e, njih može biti sram za cijeli život. Mogu li je parafrazirati pa opaziti da je možda bilo sramotno odlaziti na folk koncerte, no onoga tko danas ne ide na koncert Brkova – može biti stid dovijeka!?

Shamso 69:
Tuđi ponos je nekome sramota, tako da je teško reći. Mi smo zadovoljni i ne želimo dijeliti takve kvalifikacije tipa što je sramotno, a što kul.

Totalno tolerantno - a to je kul. Hvala na odgovorima, Brkovi žare!


Shamso 69: Hvala na interesu i pozdrav svim fanovima i čitateljima SuperMena i tportala.

Još

Kad se tetovirane ruke slože, moto-punkeri se množe!

SUDICIDALNA MILICIJA

Kad se tetovirane ruke slože, moto-punkeri se množe!

Ako ste nekim slučajem fan moto freestylea, a istodobno naginjete hardcore-punk-metal-trash-crossover glazbi, velike su šanse da će vamo ovo biti najbolji video spot godine. Naime, članovi Metal Mullishe praše po dirtu dok podno rampe praše Suicidal Tendencies. Može li bolje?

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.