TATA, KUPI SI AUTO, MOTOR I AVION...

Foto: Promo fotografije porsche / porsche

Postoji li još kriza srednjih godina?

Datum objave: 01.12.2010 09:19 Autor: PeroPenx

 | Ne sviđa mi se (0)

Muškarac u svojim kasnim tridesetima, oženjen, s dvoje djece školske dobi, odjednom poludi i kupi si kabriolet ili motor, počne gledati mlađe žene i otkrije nove hobije koji ga dotad nimalo nisu zanimali. No kako očekivati od generacije odrasle uz videoigre da odjednom pobenavi?

Došla je kriza srednjih godina. Sve ono što je frajer dotad cijenio: obitelj, djeca, posao, stari (i dosadni) prijatelji, utakmice vikendom i ručak kod njenih, sada mu se čine najdosadnijim stvarima na svijetu i pošto-poto mora nešto napraviti da ne bi zapao u letargiju. I tada, ovisno o financijskoj situaciji, kupuje nepotreban sportski auto, snažan motor, kožnu jaknu ili hlače, i kreće u osvajanje mlađih žena ili svjetala životne pozornice.

No što je s krizom u zadnje vrijeme? Za početak, životni se vijek produljio i kriza bi se trebala pojavljivati kasnije nego kod prethodne generacije, barem u ranim četrdesetima. Ali ono što još više zabrinjava je neozbiljnost današnje generacije. Normalno je da će se trideset i nešto godišnjaci   navečer nalaziti ispred televizora, ali ne više samo da bi gledali nogomet, već da bi ga igrali na Playstationu. Njihova djeca nemaju deset i više godina, već su to jedva trogodišnjaci s kojima se itekako zanimljivo igrati.

konami
Pro evolution soccer - uz Facebook i WoW glavni razlog nestanka krize srednjih godina
Njihovi roditelji su pak u kasnim dvadesetima, nakon završenog fakulteta ili nekoliko godina rada poslije srednje škole, podigli kredit i krenuli u izgradnju kuće, kupovinu stana i prvog automobila. Kredit, koji će pojesti inflacija, ali koji će im itekako pomoći da shvate ozbiljnost posla i novca koji zarađuju. Kredit, koji će njihov život usmjeriti samo k jednom – čekanju da djeca odrastu i da napokon budu mirni i brinu se samo o sebi.

Danas je ipak drugačije. Krediti su takvi da ih nitko ni ne želi dići,  kupuju se isključivo najmanji stanovi, jer za malo veće ionako moraju pomoći starci ili bogati stric. Pogled u budućnost je nešto kraćeg dosega, razmišlja se o tome kako preživjeti godinu, automobile ionako već imaju otprije, a svijet nudi još dovoljno zabave da je ne treba ispustiti tako lako.

Možda bi se dalo zaključiti da je jedan od razloga i to što je u vrijeme kada su današnji tridesetogodišnjaci odrastali bjesnio rat u Hrvatskoj, pa su se njihove klinačke igre morale odgoditi za kasnije, no to ne objašnjava zašto se isti fenomen pojavljuje i u državama koje nisu vidjele rata cijelo stoljeće. Čak je, zbog boljeg standarda, fenomen neozbiljnosti i neodrastanja u takvim državama veći. Dovoljno je spomenuti da ista generacija zadnjih petnaestak godina simbolizira prosječnog igrača računalnih igara i time diktira koje i kakve će igre biti najpopularnije.

Hoće li se kriza pojaviti i kada, tek treba vidjeti, nakon što nova generacija prođe kritične godine, no jedno je sigurno: teško je očekivati od generacije koja je navikla na zabavu i igranje da će odjednom pobenaviti. Teško, jer je još teže očekivati da će se ikada uozbiljiti.

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.