HRVATSKO PIVARSKO PRVENSTVO

Foto: tportal.hr / Miroslav Šuvak

Tko pravi najbolje domaće pivo? Evo odgovora!

Datum objave: 04.06.2013 13:00 Autor: Bojan Stilin

 | Ne sviđa mi se (0)

Protekle subote u Magic Beer Roomu, neformalnom okupljalištu hrvatskih ljubitelja piva strateški smještenom točno preko puta zatvora u zagrebačkom Remetincu, održano je drugo otvoreno prvenstvo Hrvatske u proizvodnji domaćeg piva. Nekoliko stotina natjecatelja, članova žirija i putnika-namjernika degustiralo je 108 vrsta piva iz kućne radinosti pripremljenih po različitim recepturama. Kako je bilo i tko je pobijedio, pročitajte i pogledajte u nastavku

Kad bismo tražili ultimativni odgovor na pitanje iz naslova – dakle, tko pravi najbolje domaće pivo – on bi glasio: Slovaci! Naime, prvu nagradu u kategoriji 'najbolji od najboljih', na ovom natjecanju osvojili su Michael Ferko i Peter Antal iz Slovačke, sa svojom verzijom moderne sorte Imperial India Pale Ale, bogate alkoholom ali i vrlo intenzivne u aromi.

No, unatoč zdravom duhu konkurencije, čini se da je malim domaćim pivarima, koji se ipak radije odazivaju na engleski termin homebreweri, najmanje bitno ime ukupnog pobjednika. Medalje podijeljene po kategorijama tek su simbolična nagrada za trud i nadljudsku ljubav prema pivu, svojevrsni obrambeni mehanizam od industrijskih ječmenih mješavina koje ste primorani kupovati u vašem dućanu. Ovdje se, naime, skuplja ekipa koja nadgleda cijeli proces nastanka omiljenog napitka – od vucaranja desetina kilograma namirnica iz silosa u kamionima, preko njihovog kuhanja uz formiranje vlastite recepture i eksperimentiranje s protokom vode, do loptanja sa Slavkom Linićem i Europskom unijom oko fiskalno-proizvođačkih ograničenja, i, na koncu, vucaranja bačvi i boca na natjecanje te kušanja proizvoda znoja lica svog u društvu sebi bliske ekipe.

Homebreweri se druže u sklopu foruma Pivarstvo.info, čiji gurui Andrej Čapka i Matt Hollingsworth, u suradnji s gazdom Magic Beer Rooma, Belgijancem Ludom Beaurainom i stoje iza ovog prvenstva. Upravo zbog tog duha međunarodnog communitya (na natjecanju su sudjelovali i mađarski, slovenski i slovački kućni pivari, kao i oni iz BiH) ovaj je događaj i bio tako uspješan, jer su degustacijski dio, u sklopu kojega ste mogli kušati sve od tradicionalnih kontinentalnih do modernih američkih receptura, pojačali sjajnim roštiljem i čobancem, pivskim kvizom te živom glazbom uglavnom orijentiranom na pivske klasike. Program su vodile iskusne njuške iz ovog miljea, Milan Peh i Domagoj Jakopović Ribafish.

privatna arhiva
Pivski suci u akciji
Kako se ne bismo pravili pametniji od iskusnih pivskih znalaca, za analizu ovogodišnjeg prvenstva i kratak opis kako je to suditi na pivskom natjecanju zamolili smo suca Miroslava Šuvaka koji se, igrom slučaja, našao i među nositeljima medalja (dakako, ne u istoj kategoriji).

'Program za javnost je počeo u 13 sati, ali ne i za suce. Mi smo morali biti 'nacrtani' već u 9 sati ujutro, zasukati rukave i baciti se na posao. Suđenje piva nije nimalo lak posao. Konkretno, ja sam sudio kategoriju s 28 primjeraka (Hoppy/Bitter beers) i njih sve je trebalo probati i ocijeniti. Računica je bila da imamo cca 13 minuta po pivu i u tih 13 minuta se mora donijeti sud o svakom primjerku. E sad, za razliku od vina, gdje se prilikom suđenja ne popije gutljaj, već se ispljune, pivarski suci moraju popiti do kraja sadržaj kako bi mogli dati konačan sud, što znači, da se jako treba paziti s doziranjem, pogotovo kada krene serija jačih piva. Vrlo lako se može desiti da se suci malo 'nominiraju', ali to je patnja s kojom smo i prihvatili tu odgovornost suđenja. Pretpostavljam da je pivarsko natjecanje jedini dan u godini kada suci dobiju 'licence to drink' od 9 sati ujutro ;-).

Odgovornost pri suđenju leži i u činjenici da, ukoliko pivo ima neku slabu manu, svaki sudac želi dati što više naputaka i informacija o probanom pivu, kako bi natjecatelj znao što mu je činiti da ju ispravi. Ne bih nas želio uspoređivati s kirurzima, ali mi ovdje nečije pivo držimo u šaci i odlučujemo hoće li dobiti medalju, tako da je potrebno dati što više informacija zašto je natjecateljsko pivo dobilo toliko i toliko bodova.

Uglavnom, imali smo jednu veću pauzu oko 13 sati, kako bi nabacili malo mesnatih neutralizatora u sebe, a onda smo dalje nastavili u našim odajama sa suđenjem i to do 16 sati. Napravili smo ljestvicu najboljih piva i naš posao je tada završio. Tada smo se i mi mogli družiti s gostima i prijateljima koji su došli podržati nas i natjecanje. Prvo mjesto iz svake kategorije je išlo u Final Five, gdje se onda odlučivalo o ukupnom pobjedniku natjecanja. Drago mi je što je ukupni pobjednik natjecanja bilo pivo iz naše kategorije, Hoppy/Bitter beers
, zaključuje Šuvak.

A mi na ovo možemo samo dodati da bi ova natjecanja trebala biti češća, ne samo zbog međupivarskih druženja, već zato što, prema onome što smo i mi kušali, hrvatski (mađarski, slovački) homebrew cluster ima i te kakvog potencijala. Stoga, pivari, zovite nas i na iduća natjecanja!

Pobjednici po kategorijama:

Spicy/Fruity beers
1. Daniel Babić Witbier
2. Tibor Bajkai Flanders Red Ale
3. Ana Tuszynska Dunkelweizen

4. Ante Hrga Specialty Ale, Wit with cherries
5. Goran Krstić Ginger Pale Ale
6. Saša Bertović Saison

Hoppy/Bitter beers

1. Michael Ferko and Peter Antal Imperial IPA
2. Goran Krstić Imperial IPA
3. Jan Zbuška English IPA

4. Davor Kućera American IPA
5. Antal Nemeth Black IPA
6. Darko Subotić English IPA

Dark beers
1. Branko Prlina Sweet Stout
2. Miroslav Šuvak Robust Porter with peanuts
3. Marko Filipin Robust Porter

4. Mile Previšić Dry Stout
5. Zvonimir Vorić Foreign Extra Stout
6. Anđelko Zrinski Dry Stout

Mixed category
1. Goran Kramarić Traditional Bock
2. Bojan Pap Northern German Altbier
3. Damir Ban Bohemian Pils

4. Davor Kućera Dusseldorf Altbier
5. Jure Vešligaj Bock Roggenbier
6. Davor i Neven Crnković Bohemian Pils

Strong beers
1. Mile Previšić English Barleywine
2. Anđelko Zrinski Baltic Porter
3. Mile Previšić Strong Scotch Ale

4. Tibor Bajkai Belgian Dark Strong Ale
5. Peter Bognar Russian Imperial Stout
6. Luka Motočić Belgian Dark Strong Ale

BEST OF SHOW

Michael Ferko i Peter Antal Imperial IPA

Još

Chillsner za Pilsner

LEDENO OSVJEŽENJE

Chillsner za Pilsner

Uskoro će doći topli dani, tako barem kažu meteorolozi. Nadamo se kako su u pravu, jer nam je iskreno već dosta i kiše i hladnoće i debele odjeće.

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.