DH GRAČIŠĆE & BEYOND

Foto: Ostale fotografije DH Gračišće / Luka Šangulin

Neodoljivi šarm nizbrdice

Datum objave: 15.10.2010 16:00 Autor: Z.Š.

 | Ne sviđa mi se (0)

Ludim downhillom u istarskom Gračišću završena je domaća sezona jedinog sporta (a i aktivnosti općenito) u kojem je dobro kad vam kola krenu nizbrdo. Ako ne vjerujete nama pitajte Kristinu Filetin, Santa Tessarija ili Marka Šišovića, najbrže i najžešće hrvatske bajkere ove sezone

Pratite li SuperMen ili nedajbože MTB downhill, vjerojatno ste već pročitali da su Kristina i Santo nakon prvenstva Hrvatske (održanom u Pakracu, sjećate se?) osvojili i kup. Pridružio im se i junior Marko Šišović koji je svojom duplom krunom, a pogotovo suludo brzim vožnjama najavio da će imati što reći i među velikim dečkima.

Da smo zlobni, ovdje bismo naglasili da su ukupno gledajući najbolji ove sezone u Hrvatskoj bili susjedi iz Slovenije. Brza i šarmantna Zarja Černilogar iz KK Završnica držala je školu jurnjave pobijedivši u sve četiri utrke u Hrvatskoj! Njezin, khm, kolega Miran Vauh (KK Črn trn) imao je peh u Buzetu, ali je osvojio Psunj i Gračišće, dok je u Samoboru bio drugi iza još jednog "domaćeg" Slovenca Boštjana Volfa iz ŠD Supersnurf.

No, kako nismo (baš tako) zlobni, ponosno naglašavamo da su razlike (provjerljive štopericom) sve manje i da su domaći asovi Dejan Mamuzić, Bero Topol, Mario Hohnjec, a pogotovo Santo i Marko više puta dokazali da se mogu ravnopravno nositi s prijateljima iz Slovenije. Ovo "prijateljima" nije cinično, downhill ekipi važni su samo grande cojones, a odakle točno dolaze uopće nije bitno. Uostalom, na našim su utrkama ove godine nastupali spustaši iz BiH, Makedonije, Italije pa čak i Velike Britanije.

Kako god bilo, sjajna i ležerno, ali profesionalno organizirana utrka u Gračišću pokazala je da je downhill i dalje jedan od najatraktivnijih sportova uopće. Možda smo sentimentalni jer je prvo video snimanje za friški magazin SuperMen bila baš downhill utrka, ali stotine gledatelja na šumskim stazama po kojima se vozio domaći kup očito misle isto. Gračišće nije bila iznimka.

Od početka kvalifikacija bilo je jasno da nitko od favorita u Gračišće nije došao na izlet. Vauh i Volf vozili su punim gasom, no Dejan Mamuzić (BBK Zlatni medvjed), Santo (BK Titan) i Marko (BK MTB Istrta Pazin), nisu puno zaostajali. Na oduševljenje publike bodrene sjajnim i duhovitim spikerom Zeetsom junior Šišović imao je peto vrijeme kvalifikacija ukupno! Kod dama ista priča. Domaći teren promovirao je Dubravku Družetu (KBBXS Adrenalina) u favoritnkinju, no Zarja i Kristina Filetin nisu se planirale predati prije finala. Štoviše, Kristina koja je lovila pobjedu u ukupnom poretku kupa imala je najbrže vrijeme među damama. Ne treba napominjati da je i Andrea Radačić bila brža od nekih dečki. Andrei svaka čast, a onoj desetorici sporijih od nje kao znak suosjećanja nećemo spomenuti imena.

Luka Šangulin
Ženska elita MTB spusta
Finale je, dakako, bilo spektakularno, no ne bez iznenađenja. Kako je staza Sv. Šimuna bila puna zamki ponudila je triler u završnici. Na najzahtjevnijem dijelu staze publika je premrla kad je lokalni heroj Marko Šišović pao, a kakve li ironije, sam je uredio stazu. Pokušao je sjeći putanju i u punoj brzini za dlaku izbjegao drvo na samoj ivici skoka. To ga je koštalo pada, ali je mrtav hladan ponovno skočio na bicikl i dojurio do drugog mjesta i ukupne pobjede u kupu za juniore. Od čega je taj momak napravljen, pitamo se?

Kristina Filetin (BK Kalorija) za svoj je trijumf morala preživjeti čak dva pada, ali je hrabrom vožnjom također zaslužila postolje te, što je puno važnije, osigurala kup! Dubravka Družeta morala je na kraju priznati da je Zarja Černilogar jednostavno prebrza čak i na domaćem terenu. U njezinu obranu moramo spomenuti da je Duda marljivo radila na organizaciji i promociji utrke, tako da je drugo mjesto itekako sjajan uspjeh.

Dečki iz kategorije Elite posebna su priča. Osim što su skoro pregazili predanog snimatelja SuperMena u potrazi za najboljim kadrom (vidljivim u video prilogu), na velikim skokovima pokazali su kako se leti na mountain bikeu. Santo Tessari je u maniri stare iskusnjare (premda mu u Americi vjerojatno ne bi ni pivo prodali) projurio stazom točno onoliko koliko mu je trebalo da u kupu, a i na samoj utrci, bude ispred Berislava Topola (BBK Šišmiš). Rasterećeni Dejan Mamuzić, međutim, zaboravio je na kočnice. Držao je tempo Slovenaca tokom cijelog vikenda te na kraju bio najbrži Hrvat na petom mjestu ukupno. Pobjeda je, kako rekosmo, pripala Miranu Vauhu, no domaći je kup završio u rukama očito najbrže trojice ove sezone. Santo, Bero i Dejan bili su ove godine za koplje ispred ostalih.

Na kraju smo porazgovarali s prvacima. Kliknite na video kako biste barem mogli kasnije cimati Kristinu i Santa, a ispričavamo se što nismo ulovili Marka Šišovića. I u „Pincgaueru“ je brži od većine normalnih u kakve se hrabro i sami ubrajamo. Prvacima, a i ostatku ekipe čestitamo na sjajnoj borbi. Sto tona zahvala Titanima na čelu sa Santom na susretljivosti, braći Šangulin (Robiju na vožnji, Luki na fotkama), zatim rekreativcu Fići te Ani i Kristini također na fotkama. Pola snimki ne bismo imali bez sjajne Contour HD kamere koju su nam posudili ljubazni ljudi iz Helicoma. Mig ide i Bradi iz Protee Jaska, frendovima s Dropbike.com i Bicikl.com bajkerskih stranica kao i svim organizatorima s kojima ćemo rado hengati i nagodinu.

Ukupne rezultate DH Gračišće pronađite na službenim stranicama utrke ili u kalendaru na stranici Hrvatskog biciklističkog saveza, a mi obećavamo da je ovo zadnji raport s downhilla ove sezone. Doduše, spominjali smo taj freeride u Pakracu...
Kristina i Santo, onak, neobavezno...

Još

Mislav Mironović zbilja voli svoj bicikl

DVA KOTAČA, JEDNA LJUBAV

Mislav Mironović zbilja voli svoj bicikl

Točnije bi bilo reći: Mislav voli svoje bicikle. Njih desetak provozao je u prošlih godinu dana, a onda sve stavio u video clip od dvije minute. I nazvao ga I Love My Bike

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.