RIGHTEOUS DUDE R.I.P.

Foto: Ostale fotografije skichannel.com / Sims Snowboards

Otišao otac snowboarda Tom Sims

Datum objave: 14.09.2012 13:00 Autor: supermen.tportal.hr

 | Ne sviđa mi se (0)

Svijet daskanja na snijegu od srijede navečer više nije isti. Legendarni pionir bordanja, skater, svjetski snowboard prvak i čovjek za kojega se općenito smatra da je izmislio bordanje Tom Sims preminuo je u 62-oj od posljedica srčanog udara…

Svi koji misle da je snowboard mlad sport vjerojatno nisu upoznati s činjenicom da su Tom Sims i ekipa još ranih 1970-ih šredali pow-wow, stajlali trikove i smišljali kako unaprijediti daskanje na snijegu. Sims je bio jedan od predvodnika pokreta, prvi među rijetkima i čovjek koji je od zimske razbibrige za kalifornijske skatere napravio olimpijski sport.

Naravno, put od improviziranog skateboarda do flex corea, asimetričnih rubova, perolakih freestyle dasaka, strap in vezova i sličnih detalja koji su danas u snowboaru svakodnevica nije bio ni kratak ni lak. Sims je prvi ‘skiboard’ napravio još u školi 1963, samo da bi dvadeset godina kasnije bio i službeni svjetski prvak u snowboardu.

Osim što je radio prve prototipove snowboarda, u čemu je zaista bio među prvima, zna se da je on osobno prvi stavio metalni kant na snowboard. Prvi je izgradio halfpipe za bordere, a kasnije izradio prve pro daske kao i prve freestyle daske. Bordanje bez tih ‘sitnica’ ne bi bilo to što jest.

Čitavu karijeru Sims je posvetio daskama. Uz snowboard po kojemu je najpoznatiji, radio je i daske za skate. I to ozbiljne. Sedamdesetih je Sims Skateboard vozio i mladi Tony Hawk, a zna se da je Sims skejtao i sa Stacyjem Peraltom. Samo to bilo bi dovoljno da ga se pamti.

Kako je Sims Snowboards u međuvremenu izrastao u veliku kompaniju, nema bojazni da će njegovo naslijeđe nestati, ali ono što je sigurno je da je svijet snowboarda ostao bez čovjeka kojeg se s pravom smatra ocem sporta koji je promijenio svijet. Ne samo zimskih sportova…


Još

Guerrilla Sbd Session 3: kako su borderi zauzeli Arenu

DASKAŠKA GERILA

Guerrilla Sbd Session 3: kako su borderi zauzeli Arenu

Znate kako se kaže, ako neće border brdu, brdo će borderu. Doslovno. Vrijedni daskaši iz Surfshopa i ljubazni domaćini iz Arena Centra složili su ispred centra pravi corner jump, a desetak najhrabrijih bordera došlo je na GSS 3 baciti stil u srcu svoga grada. Dajte si svi naokolo hi-five!

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.