WONGA

Foto: Promo fotografije wonga / wonga

Bolje od lokalnog kamatara

Datum objave: 17.03.2011 10:59 Autor: PeroPenx

 | Ne sviđa mi se (1)

Možda nikada niste imali potrebe posuditi lovu od kamatara, ali ste sigurno vidjeli oglase po tramvajskim stanicama. Možda ste čuli priče o tipovima koji na dasnoj ruci imaju istetovirano "kamate", a možda i znate nekoga maltretiranog radi duga. A možda vam je jednostavno dosta sumnjivih tipova i pohlepnih banaka. Jeste čuli za Wonga.com?

Prije nego nastavimo dalje, valja napomenuti da je riječ o službi koja funkcionira samo u Ujedinjenom Kraljevstvu i Hrvati njihove usluge neće još dugo moći koristiti (ako će ikada i moći), no cijeli sistem je vrlo zanimljiv.

Wonga je stranica koja je preuzela ulogu lokalnog kamatara, posudit će vam novce koje ćete morati vratiti u određenom roku, uz, naravno, stanovitee kamate. Stvar je vrlo jednostavna, odaberete željeni iznos i rok za vraćanje posuđenog + kamate, a wonga vam odobri zajam. Ili ne odobri. No da sve ne bude baš kao kod lokalnog kamatara, brine se računalni algoritam koji će od vas tražti niz informacija kako bi odredio jeste li vi uopće osoba kojoj novce treba posuditi. I očekivati njihov povrat.

Wonga će vam tako uputiti par osobnih pitanja: čime se bavite, koliko članova ima u kućanstvu, jeste li kućevlasnik  ili, recimo, živite kod roditelja itd. Na osnovu svega toga algoritam će odrediti jeste li kreditno sposoban. Zanimljivo, 70% aplikanata je odbijeno. Čak i uz činjenicu da u prvom posuđivanju možete uzeti cca 400 funti (oko 3 400 kuna) i da ih morate vratiti za maksimalno mjesec dana. Zašto?

Banke i slične financijske ustanove prije  pozajmice uzet će od vas tone i tone podataka, koje će onda netko od "stručnjaka" pregledavati, upiivati u razne tablice i s njima izvoditi čuda, da bi na kraju, možda i namjerno, krivo procijenio možete li vi vratiti posuđeno. Epilog je često  pljenidba, sud i sve ono negativno za što banka ima vremena i novaca, pa čak i interesa , a što wonga nikako ne želi. Upravo zato sve ide isključivo preko algoritma i čovjekova je intervencija svedena na minimum.

Stoga, kaže CEO Wonge Errol Damelin, njihov način posudbe je znatno uspješniji i inkada nisu išli na sud u tri godine postojanja. Ukoliko netko ne uspije na vrijeme platiti ratu, automatski mu se mijenja plan posudbe i opet bez utjecaja čovjeka. Dehumanizacija? Teško da će Errol i prijatelji zbog toga imati nemiran san. Pogotovo nakon što su samo u prošlom mjesecu okrenuli preko 73 milijuna funti. Dovoljno da se čovjek zapita: trebaju li nam skupi stručnjaci koji griješe češće od veznjaka trećeligaškog nogometnog klub?

Tip of the day

Prijedlozi, prijedlozi i samo prijedlozi

Ako imate online biznis, onda imate i dobru mogućnost prijedloga kupcima što još mogu kupiti

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.