GRANDIOZNI GRILL

Foto: Promo fotografije Internetz / Promo

Tajna dobrog roštilja 1

Datum objave: 20.07.2010 10:00 Autor: Goran Gadbois

 | Ne sviđa mi se (1)

Drvo za potpalu? Marinada? Tajni dobavljač govedine wagyu? Otkrivamo što je zapravo potrebno za pripremu slasnog ručka za vas, vaše prijatelje pivopije ili debelu obitelj

Raspiriti vatru, pazeći pritom da plameni jezici ne ližu previše uvis, ali da je temperatura ognja dovoljna visoka da se na nastalom žaru priredi sjajan objed. Je li to tajna dobrog roštilja? Teško – ljudi posljednjih 400.000 godina s dosta uspjeha kontroliraju vatru, pa imajući na umu i podatak da su hranu kuhali i prije gotovo dva milijuna godina, možemo otkloniti žar kao presudan element u pripremi dobrog roštilja. Dok se ponegdje još vodi rasprava može li plinski roštilj parirati modelima na drveni ugljen, tvrditi da su 'loši briketi' skrivili neuspjeli ručak danas je jednostavno neuvjerljiv izgovor.

Ako nije u vatri, tajna dobrog roštilja onda mora biti u mesu! Sve ako ste i poznavali dobrog mesara, koji goveda hrani i masira kao što to rade Kobečani (ali mu vražji Japanci ne daju licencu), pa komad najljepše prošaranog filea čuva samo za vas, sve su šanse da je ovih dana dobri mesar, zajedno sa susjedima kišobranarom i šeširdžijom, pošao putem ptice dodo (na burzu ili u mirovinu, a ne u želudac proždrljivih mornara, iako bi za mesara to bilo upravo ironično). Meso ćete zato nabavljati gdje i svi ostali – u supermarketu.

Ako svi znaju upaliti vatru i ako je meso više-manje jednake kakvoće, tajna roštilja mora biti u marinadi! Pravi omjer ulja, začina, vina, sojinog sosa, limuna, viskija, voćnog soka i morske soli, to je trik koji odvaja amatere od profesionalaca, kao i sitni detalji koji određuju da se meso u marinadu stavlja toliko i toliko dana prije pečenja, ali se soli tik prije itd., blabla... Kajgod: stavite odrezak u dobro djevičansko maslinovo ulje, a kobasice u pivo, koje čak i ne mora biti osobito dobro. Voila!

Ne, tajna dobrog roštilja je ista ona koja uspijeva iz istog komadića zemlje, sve siromašnijeg mineralima, nahraniti rastuću svjetsku populaciju – razvoj tehnologije! Suvremeni roštilji nisu samo mnogo lakši način za pečenje, već pritom izgledaju drukčije od masnih šipki iz šupe, koje tamo stoje zadnjih trideset godina, već su sposobni kompenzirati mnoge mane kuhara, čineći istovremeno da izgleda kul u procesu.

Viking C4
Izvana nalik na R2-D2, a iznutra obložen keramičkom oplatom, C4 koristi drveni ugljen i patentiranu Elliptical Airflow tehnologiju za izvrsne rezultate. Proizvođač se hvali i ugrađenim 'preciznim' termometrom. Za razliku od čega? Kazaljki koje pokazuju što im se svidi?
Link
Cijena: 3.225 američkih dolara

George Foreman GIPOD
U ringu se borio, u roštilj pretvorio – George Foreman, bivši teškaš, svoje ime već petnaestak godina posuđuje cijeloj liniji naprava za pečenje, a posljednja je električni model, s površinom za pečenje od preko četvornog metra, 10-wattnim zvučnicima i priključkom za iPod.
Link
Cijena: 180 američkih dolara


O-Grill 3000

O-Grill se može sklopiti na balkonu, pa rasklopiti na proplanku – peče zahvaljujući plinskom cilindru, a teži svega 12 kilograma (bez mesa).
Link
Cijena: 190 američkih dolara

Oregon Scientific AW131
Majstor od roštilja koji obilazi uzvanike i čavrlja s gostima, umjesto da se dimi zajedno s mesom? Moguće je i to! Bežični termometar utakne se u meso, a prijamnik se tutne u džep pregače. Potrebno je namjestiti željenu temperaturu ili samo hranu – govedinu, janjetinu, hambureger, svinjetinu, puretinu, ribu ili piletinu – i on sam dojavljuje kad je meso gotovo.
Link
Cijena: 35 američkih dolara

Big Green Egg
Draga koka, iz jaja si postala, u jajetu ćeš završiti... Veliko zeleno jaje roštilj je retro dizanja: Kamado grill nosi ime po drevnom japanskom kuhalu, a tvrtka je već jednom pokušala proboj na nemilosrdno tržište roštilja u sedamdesetima. Danas se vraća s novom smjesom keramike, dakle riječ je evoluciji stoljetnog dizajna, s par desetljeća finog usavršavanja materijala u finišu.
Link
Cijena: 850 američkih dolara

Eva Solo
Jednostavan za korištenje i atraktivan za gledanje, ovaj roštilj na drveni ugljen dolazi u crnoj i bijeloj boji i s cijelim portfeljem nagrada za dizan. Dok se drugi hvastaju famoznim mogućnostima, ovaj proizvođač veli samo: ubacite brikete, ispecite meso.
Link
Cijena: 170 američkih dolaraNastavlja se...

Još

Čistač roštilja

PAROM PROTIV MASNOĆE

Čistač roštilja

Za neke stvari i radnje nam nikada nije palo na pamet da bi ih trebalo poboljšavati izmišljajući toplu vodu. Jedna od njih je čišćenje rešetke za roštilj. Da, ona je prljava i ostali su komadi od prošlog pečenja i sve to stoji, ali kome to smeta?

opširnije

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.