MUĆKAJ GLAVOM, NE SAMO SHAKEROM

Foto: Creative Commons http://www.flickr.com/photos/stefanpinto/3849552987/ / stefanpinto

Optimalno tempiranje unosa proteinskih dodataka prehrani

Datum objave: 16.09.2010 10:00 Autor: supermen.tportal.hr

 | Ne sviđa mi se (0)

Nema sumnje da su proteinski dodaci prehrani vrlo korisni za oporavak i razvoj mišića, no optimalan učinak postiže se jedino pravodobnom konzumacijom. Pa da vidimo kada je to najbolje strusiti shake niz grlo

Nije važno koju marku proteina trošiš ako ih uzimaš u krivo vrijeme, jer ne izvlačiš maksimum iz njih. Na primjer, pogrešno je popiti proteinski napitak prije treninga jer će te samo napuhnuti, a mišići još nemaju potrebu za njihovim pojačanim unosom, dok je treningom ne stvoriš. Naših sedam savjeta ne znači da preporučujemo sedam doza dnevno. Za rekreativce će biti dovoljan unos oko 1.5 grama proteina po kilogramu tjelesne mase, ne više od 30 grama u jednom obroku jer postoji limit koji organizam odjednom može probaviti, dok ostalo odlazi u propast ili još gore, pretvara se u salo. Redoslijedom važnosti, ovo su savjeti kada, kako i zašto baš tad popiti proteinski napitak:

1. Neposredno nakon treninga
Uzimaš li proteine jednom dnevno, ovo je daleko najbolji izvor. Čim prestaneš s vježbom, rastrgana mišićna vlakna trebaju materijal za ponovnu izgradnju. Ne ubaciš li 'vapna i cementa' (ugljikohidrata i proteina), organizam će postupno razgrađivati ostatak mišićnog tkiva da bi pokrpao ona koja si treningom oštetio. Doza od 20-30 grama proteina bit će zlata vrijedna.

2. Sat vremena nakon vježbanja
Nakon smirivanja organizma i oporavka od stresa treninga (nije dramatično kako zvuči - svrha vježbanja i jest na neki način šokirati organizam), tijelo je spremno za izgradnju. Ukoliko si odmah nakon treninga popio jedan shake, on je već probavljen, a oporavak ćeš ubrzati i potaknuti rast još jednom dozom od 20 do 30 grama bjelančevina.

Flickr upload bot
Proteini prije doručka ili pomiješani sa žitaricama izvrsna su stvar
3. Natašte

Neposredno nakon buđenja (ili u najkraćem roku). Organizam gladuje, a metabolizam je brz i vrlo će brzo uneseni materijal preraditi (proteinski shake mnogo brže od krute hrane) i ugraditi u mišićno tkivo. Dodaci prehrani ne zamjenjuju regularnu prehranu, pa nemoj preskočiti standardni doručak, žitarice po mogućnosti. Možeš i ubiti dvije muhe jednim udarcem pa müsli zaliti smućkanim proteinima.

4. Prije spavanja

Organizam tijekom noći ima dosta vremena na raspolaganju, a upotrebljava ga za odmor i rast. Poslušaj naš savjet o važnosti održavanja pravilnog bioritma sna, a tijelu daj materijal za rad tijekom idealnih osam sati spavanja. Neka to budu kazeinski proteini, koji se sporije razgrađuju od sirutkinih (whey).

photl
Namještanje budilice za noćni proteinski obrok možda je ipak malo previše
5. Između obroka

Proteinski shake izvrstan je međuobrok, posebno imaš li veliki razmak između doručka i ručka ili ručka i večere. Takva marenda opskrbljuje organizam zalihama proteina, koje mogu značiti razliku između gubitka i izgradnje mišića.

6. Uz obrok
Proteinski suplementi dobar su način za obogaćivanje prehrambene vrijednosti obroka koji ne sadrži dovoljno proteina.

7. Usred noći
Ovo je već tvrdokorna metoda zagriženih body-buildera. Neki manijaci drže shaker kraj kreveta te namještaju alarm da popiju napitak usred noći. Ne pretjeruj. Ako nisi profesionalac, možeš zanemariti ovaj način jer neprekinuto spavanje za tebe će biti korisnije. Ako ti je ta noćna faza tako bitna, vrati se na savjet broj četiri.

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.