ZABORAVI JUNK FOOD

Foto: Creative Commons http://www.flickr.com/photos/cmoi/3879260814/ / pterjan

Kako odoljeti nezdravoj hrani

Datum objave: 24.06.2010 14:00 Autor: L. Karnitin

 | Ne sviđa mi se (0)

Brza hrana i grickalice prava su napast i zaraza, ali opako sabotiraju definiranje tijela, a o štetnosti po zdravlje da ne govorimo. Predlažemo ti nekoliko supstituta uz pomoć kojih ćeš lakše izbaciti junk food iz svoje prehrane

Kokice sa štednjaka umjesto iz mikrovalne
Odrekni se tvornički pakiranih kokica i kupi najobičniji (i najjeftiniji) kukuruz kokičar. Uzmi prastari lonac koji nije šteta uništiti, zagrij ga dovoljno (ulje nije ni potrebno), povremeno protresi i - voilà! - filmski maraton može početi.

André Karwath aka Aka
Slatkiše zamijeni sušenim marelicama ili šljivama
Sušeno voće umjesto bombona

Slatkiši ne nude ništa hranjivo osim nezdravog rafiniranog šećera. U njima nema vlakana, proteina ni vitamina, jedino gomila kalorija. Alternativa su sušene marelice, brusnice ili šljive te čips od jabuke ili banane, voće koje i u ovom obliku ima dovoljno vlakana i minerala u sebi.

Tamna čokolada umjesto čokolade s nižim udjelom kakaa
Budimo realni, mnogo nas je ovisno o čokoladi, ali zašto onda ne bismo uživali u pravoj. Ona koja, na primjer, potječe od ljubičaste krave puna je rafiniranog šećera i zasićenih masti, dok su čokolade s višim udjelom kakaa bogatije prirodnim masnoćama, a siromašnije kalorijama.

Krumpir iz pećnice umjesto pomfrita iz friteze

Za zadovoljavanje svojih potreba za ukusnim krumpirom radije posegni za svježim mladim krumpirom s tržnice nego njegovim smrznutim rođakom nepoznata i sumnjiva porijekla. Pripremljen u kućnoj radinosti s malo maslinova ulja i minimalnom količinom soli daleko je zdraviji i probavljiviji od pomfrita natopljenog užeglim i zagorjelim uljem iz friteze.

Corbis
Kola? Ne bih, hvala lijepa
Niskokalorični sportski napici umjesto gaziranih sokova

Iako je voda sportsko piće broj jedan, nakon nje dugo, dugo nema konkurencije, a potom slijede laganiji sportski izotonični napici s elektrolitima i što manjom dozom šećera, obično fruktoze te možda nešto guarane ili taurina za podizanje energije. Osim što gazirana, umjetno obojena pića krcata šećerom truju naš organizam, s tolikom dozom šećera nikako ne mogu utažiti žeđ jednog sportaša.

Jogurt s probioticima umjesto sladoleda
Možda ne zvuči privlačno, no odlučiš li čvrsto smanjiti unos šećera u organizam, neka ti ne bude problem zaboraviti na štapiće, kugle i kornete. Ukoliko baš imaš silnu potrebu za slatkim i voćnim okusom, postoje i voćni probiotički jogurti.

Müsli bez dodataka umjesto zašećerenih pahuljica

Žitarice stabiliziraju razinu šećera u krvi, polako se razgrađuju i ravnomjerno opskrbljuju naš organizam hranjivim tvarima koje se pretvaraju u energiju, a njihova vlakna pomažu probavi. Imajući jedan tako kvalitetan proizvod na raspolaganju, zbilja nema smisla dodavati mu rafinirani šećer.

Mineralna voda s limunom umjesto kole
Ovisnicima o koli već se diže kosa na glavi od ovoga prijedloga, no odlučiš li čvrsto dovesti svoje tijelo u red, ne bi smio problem barem u nekoliko ljetnih mjeseci mjehuriće iz smeđega napitka zamijeniti onima koji bućkaju u izvorskoj vodi.

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.