PAMTI - PA VRATI

Foto: Screenshot YouTube / SuperMen

Organizam memorira i mišiće i salo

Datum objave: 22.03.2011 14:00 Autor: Ivan Marko Stazić

 | Ne sviđa mi se (0)

Pozadina procesa koji stoje iza pojma 'mišićne memorije' nije dokraja razjašnjena, no sigurno je da taj fenomen pogoduje stvaranju solidnih temelja za ponovnu izgradnju mišića, ali nažalost, mišići nisu jedino na što se organizam može priviknuti

Termin 'mišićna memorija' vrlo je učestao, što ga ne čini manje nespretnim jer predstavlja idealnu marketinšku meku za obećanja i očekivanja koja ponekad nije lako ispuniti. Ipak, pod njegovim se uvriježenim značenjem kriju razlozi zbog kojih mišićnu masu i snagu lakše dobivaju oni koji su to već posjedovali. Zvuči kao zaslužena nagrada za naporan rad i jamstvo da godine treniranja nisu bačene u vjetar već mogu poslužiti kao olakšica u starosti. No, što doista stoji iza garancije da se izgubljeno mišićno tkivo lakše nadoknađuje nego što se stvara ni iz čega?

bodybuildingweights.net
Trener Christian Thibudeau (lijevo) kojega je lako zabunom zamijeniti za Vina Diesela (desno)
Trener Christian Thibaudeau u intervjuu za portal Testosterone Nation rekao je da bi štos mogao biti u rastegnutosti mišićne ovojnice (fascia). Kada mišić raste i zadrži volumen na određeno vrijeme, on rasteže ovojnicu. Zatim, mišić uslijed prestanka treniranja može atrofirati, izgubiti svoju dimenziju, no fascia dulje ostaje ista. Dok god je ona rastegnuta, rast mišića je lakši.

Što je mišićna masa dulje prisutna, to je njezin povratak nakon stanke lakši, jer je rastegnuće ovojnice veće. Isto tako, što je period izostanka s treninga dulji, to je - logično, zar ne - i povratak teži. Na primjer, prestaneš li trenirati na 10 godina, vraćanje mišićne mase bit će znatno sporije nego da je stanka trajala dvije godine.

Mišićna memorija u crticama

• Što je pojedinac više mišića imao, to će mu biti lakše vratiti ih po povratku treninzima.
• Što je mišićna masa dulje prisutna, moguće ju je brže vratiti, a mišićna je memorija dugovječnija.
• Što je stanka dulja, mišićna je memorija sve slabija.

Drugo objašnjenje fenomena mišićne memorije povezano je s genom miostatinom koji zaustavlja rast mišića. Neka istraživanja ukazuju na to da s duljinom razdoblja razvijenosti mišića sve više opada razina miostatina, tvrdi Thibaudeau. S prestankom treniranja, mišići se polako gube, ali miostatin ostaje nizak, što olakšava nadoknađivanje izgubljene mišićne mase.

Thibaudeau također vjeruje da nedostatak tjelesne aktivnosti predstavlja onu ružniju stranu medalje. Naime, baš kao što se kod ljudi razvijene muskulature organizam privikava na takvo stanje kao normalno, tako i u slučaju pretilosti prihvaća tu količinu sala kao dio svoje standardne fizionomije, a to bi se moglo nazvati 'masnom memorijom', zaključuje trener.

Sa starenjem organizma debljanje je lakše uslijed usporavanja metabolizma koje se događa zahvaljujući gubitku mišićne mase (koji su glavni potrošači kalorija) i posljedičnog opadanja razine testosterona (koji pomaže razgradnji masnoće). Čast iznimkama, jer redovan trening snage usporava proces starenja i njegove nuspojave, a mišićna memorija iz mladosti tada može poslužiti kao zlatna rezerva.

Važno: Stranica SuperMen može sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim stranicama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.


Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Podrška
© Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.